Kuorma-autot

Lasse Ojala selvisi vammoitta ohjaamon turvallisuuden ansiosta

Viime toukokuussa padasjokelainen kuljetusyrittäjä Lasse Ojala oli ajamassa kivihiilikuormaa Loviisasta Lahteen.
Lasse Ojala

Oli perjantain ja lauantain välinen yö. Orimattilan Pennalassa suoralla tuli vastaan henkilöauto.

Noin 30 metriä ennen kohtaamista henkilöauto käänsi yhtäkkiä vastaantulevan kaistalle. Ojalalle ei jäänyt yhtään reagointiaikaa, ja henkilöauto törmäsi kuorma-auton vasempaan etukulmaan. Volvo yhdistelmän kokonaispaino oli 76 tonnia.

Törmäyksessä etuakseliin kohdistuvan voiman takia kuorma-auto jatkoi matkaa yli vastaantulijoiden kaistan ojaan ja pellolle ja päätyi kyljelleen. Kaikki ohjaamon ikkunalasit säilyivät ehjinä.

Ojala muisti Lahden Volvo Truck Centerin kuorma- auton käyttökoulutuksesta, että Volvo FH:n lasinen kattoluukku toimii hätäpoistumistienä. Hän otti kuljettajan penkkiin kiinnitetyn hätävasaran ja löi. Kattoikkuna hajosi siruiksi, jotka tippuivat ohjaamon ulkopuolelle.

Ojala selvisi onnettomuudesta vammoitta. Ambulanssin henkilökunta tarkisti ensin kunnon, ja sitten Ojala kävi vielä varmuuden vuoksi keskussairaalassa tutkittavana.

– Jouduin onnettomuuteen markkinoiden turvallisimmalla kuorma-autolla. Onneksi ajoin Volvoa. Sen suunnittelussa kaikki turva-asiat on mietitty, testattu ja otettu tosissaan huomioon, hän sanoo.

Onnettomuus on edelleen silloin tällöin Ojalan mielessä, mutta se ei ole estänyt työntekoa. Siihen menee oma aikansa ennen kuin tällaiset kokemukset unohtuvat.