Kuorma-autot

Tulevaisuuden tähti oikealla tiellä

Monipuolinen kuva kuljetus- ja logistiikka-alasta ja sen toimijoista sekä verkostojen karttuminen olivat Sami Asunmaan mielestä Tulevaisuuden tähdet II -koulutusohjelman parasta antia. Osallistuminen ohjelmaan vahvisti opiskelijan vakaumusta siitä, että ura- ja alavalinta on osunut nappiin.
t_tahti_sami_asun

Toista kertaa järjestetty Tulevaisuuden tähdet -koulutusohjelma on suunnattu suomalaisille logistiikka-alan korkeakouluopiskelijoille. Volvo Säätiö mahdollisti Tulevaisuuden tähdet -ohjelman järjestämisen. Suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta vastasivat Volvo Finland Ab ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry. SKAL ja Volvo Säätiön hallitus valitsivat koulutusohjelman osallistujat hakemusten perusteella.

Asunmaa opiskelee Jyväskylän ammattikorkeakoulussa logistiikan koulutusohjelmassa ja tekee paraikaa opinnäytetyötä polttonestekuljetusten laadun parantamisesta.

– Koulutusohjelma oli kokonaisuutenaan mahtava. Sain todella monipuolisen kuvan koko kuljetus- ja logistiikka-alasta sekä erilaisista työtehtävistä, joita se tarjoaa. Minulle jäi erityisesti mieleen tutustuminen liikkuvan poliisin toimintaan ja uuden Volvo FH -sarjan koeajo Volvon tehtailla Ruotsissa.

Nuori opiskelija arvostaa ohjelman aikana luotuja kontakteja, joista saattaa olla hyötyä tulevaisuudessa.

– Minulla on selvä suunta uralla, koska olen lähtenyt opiskelemaan kuljetusalaa. Koulutusohjelma vahvisti halua tehdä töitä tällä alalla.

Asunmaa kannustaa kaikkia opiskelijoita hakemaan Tulevaisuuden tähdet -koulutusohjelmaan, jos sellainen järjestetään tulevaisuudessakin. Mitään muuta kautta ei pääse yhtä kattavasti tutustumaan alan toimijoihin.

– Ohjelmasta on muodostunut väylä, joka innostaa lahjakkaita opiskelijoita luomaan uraa monipuolisissa ja kiinnostavissa logistiikka-alan tehtävissä, arvioi SKAL:n asiantuntijapalveluiden päällikkö Petri Murto. Hän vastaa Tulevaisuuden tähdet -ohjelmasta SKAL:ssa.

– Ohjelma antoi kattavan kuvan koko logistiikka-alan kentästä ja työtehtävistä. Opiskelijat saivat tutustua Volvo Trucksin toimintaan, kuljetusalan yrityksiin sekä alan viranomaisiin ja järjestöihin, Murto toteaa.

Tulevaisuuden tähdet -ohjelma on ainutlaatuinen Suomessa. Murron korviin ei ole kantautunut tietoa vastaavasta koulutusohjelmasta, joka avaa opiskelijoille ovet logistiikka-alan yrityksiin ja järjestöihin. Myös viranomaisten toiminnan ymmärtäminen on tärkeää, koska se on  välttämätöntä kaikissa alan työtehtävissä.

Koko toimialan näkökulmasta on merkittävää, että Tulevaisuuden tähdet 
-ohjelma tiivisti yritysmaailman ja korkeakoulujen yhteistyötä. Yritykset loivat suhteita kohta valmistuviin opiskelijoihin, jotka ovat potentiaalisia työntekijöitä ja mahdollisesti tulevia yhteistyökumppaneita.