Volvo kuorma-autot

Suomi

×

Team Harju nappasi Volvo VISTA-kilpailun maailmanmestaruuden

Team Harju Tampereen Volvo Truck Centeristä on voittanut Volvon VISTA 2012-2013 -kilpailun.
vista-team-harju

Menestyksen takaa löytyy raudanlujaa osaamista, saumatonta yhteistyötä ja tinkimätöntä asennetta. Maailmanmestarijoukkueeseen kuuluvat avainmekaanikko Atte Almonkari, työnjohtaja Immo Harju, mekaanikko Jesse Laukkanen sekä varaosamyyjä Juha Keskifrantti. Joukkue voitti huhtikuussa Madridin semifinaalissa saavutetun ykkössijan myötä suoran menolipun finaaliin.

– Edellisellä kerralla semifinaaleissa jäimme kaksi pistettä finaalista. Tällä kertaa lähdimme hakemaan koko kilpailun voittoa, kertoo joukkueen johtaja Immo Harju.

– Voitto on hieno juttu, sen tajusi jo paikan päällä. Palkintogaala oli melkoinen show ja itse kilpailu tosi hyvin järjestetty, Juha Keskifrantti sanoo.

VISTA 2012–2013 -loppukilpailuun osallistui 32 joukkuetta ympäri maailmaa, kaukaisin Uudesta-Seelannista asti. Osaamisen kehittämiseen tähtäävä VISTA-kilpailu on ollut osa Volvon historiaa jo 35 vuotta, ja osallistujamäärä kasvaa jatkuvasti. Tänä vuonna kilpailuun osallistui maailmanlaajuisesti noin 17 000 henkilöä. Suomea finaalissa edustivat Team Harjun lisäksi Wetteri Power Oy -joukkue Oulusta ja joukkue Kuusamon Wetteri.

– Kilpailussa oli todella korkea taso. Kahdeksalla rastilla yhdistyivät teoriakysymykset ja käytännön tehtävät. Aikapaine oli kova, sillä aikaa kullakin rastilla oli vain 30 minuuttia. Kahden hengen joukkueilla niitä ei olisi ehtinyt tehdä. Päivä oli muutenkin tosi tiukka. Rastien välissä oli vain vartin tauot, joukkue muistelee.

Haastavimmaksi rastiksi Team Harju nimeää jarrurastin.

– Se oli ainoa, mikä meni kunnolla pieleen, koska aika loppui kesken. Myös moottorirasti oli aika työläs, Jesse Laukkanen muistelee.

Kilpailuun valmistautuessa joukkue kävi läpi Volvon järjestelmiä, josta haettiin uusia vihjeitä ja kerrattiin vanhaa. Myös päivittäiset työtilanteet valmistelevat. Team Harjun vahvuuksia ovat peräänantamattomuus sekä monipuolinen osaaminen.

– Työvuosia täytyy olla takana useampia ja tekniikan kiinnostaa, kun tällaiseen lähtee mukaan. Joukkueen tulee myös tuntea kalusto täysin, eikä periksi anneta, ennen kuin vika löytyy. Kuorma- ja linja-autot ovat nykyään niin teknisiä, että jollakin täytyy olla erityisosaamista. Esimerkiksi meillä on Atella vahva kokemus sähkötekniikasta ja linja-autoista, Immo Harju kertoo.

Harjulla on työvuosia Volvo Truck Centerillä takana kymmenen, muilla kuudesta yhteentoista. Hänen mielestään tiimin vahva osaaminen tulee juuri työn kautta. Kun yhteistyötä tehdään päivittäin, tulevat ryhmän jäsenten vahvuudet tutuiksi. Se, että kilpailurasteilla ei tarvinnut miettiä, kuka tekee mitäkin, toi Harjun mukaan kilpailuetua.

Joukkue pitää kilpailua tärkeänä osaamisensa kannalta sekä hyödyllisenä oppimispolkuna koko jälkimarkkinahenkilöstölle. Nopeaa ongelmanratkaisutaitoa vaativa kilpailu hyödyttää myös asiakkaita kaluston huolto- ja korjaustilanteissa, tilanteita hoidetaan jopa tien päällä.

Suomalainen osaaminen maailman parasta

Suomalaisjoukkueiden menestys Volvo VISTA -kilpailussa kertoo maamme jälleenmyyjäverkoston huoltoja korjausosaamisen korkeasta tasosta.

– Asiakkaat hyötyvät siitä, että rautaiset ammattilaiset ympäri Suomea huoltavat Volvon kalustoa, sanoo Suomessa VISTA-kilpailusta vastaava osaamisen kehittämispäällikkö Marcus Hällström.

Team Harjun maailmanmestaruus oli huikea suoritus, mutta Hällström iloitsee myös kaikkien suomalaisjoukkueiden vahvasta kokonaispanoksesta 32 joukkueen loppukilpailussa. Oululainen Wetteri Power Oy oli yhdeksäs ja Kuusamo Wetteri sijalla 12.

Hällströmin arvion mukaan suomalaisten pärjääminen johtuu siitä, että jälleenmyyjäverkosto on talouden matalasuhdanteessa uskaltanut investoida henkilöstön osaamisen kehittämiseen.

– Suomessa osataan huoltaa ja korjata Volvoja, mikä näkyy kilpailun tuloksissa. Tämän osaamisen ansiosta huoltotyöt saadaan tehtyä kerralla oikein. VISTA-kilpailun perimmäinen tarkoitus onkin kehittää asiakasta hyödyttävää osaamista. Suomessa on tällä hetkellä tarjolla laaja koulutusvalikoima jälleenmyyjille. Vuodesta 2011 lähtien on ollut käytössä oppimisympäristökonsepti, jossa osaamisvaatimukset liitetään toimenkuviin ja työprosesseihin.

– Oppimisympäristön avulla voidaan kartoittaa osaamisen taso ja kohdistaa koulutus oikein. Jos taso ei ole riittävä, meillä on tarjota koulutusratkaisu, joka voi olla itseopiskelua, työssä oppimista, työnohjausta tai koulutuspäiviä, kertoo Hällström.

Hällström korostaa, että osaamisen kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, joka edellyttää investointeja.

– Loistavat sijoitukset VISTAkilpailussa ovat hyvä alku. Tavoitteena on kahden vuoden kuluttua, kun kilpailu seuraavan kerran järjestetään, puolustaa mestaruutta. Se ei tule olemaan helppoa, mutta teemme taustalla kaikkemme, jotta menestystarina saa jatkoa.