Volvo kuorma-autot

Suomi

×

"Koetan selvitä useimmista asioista itse”

Tämä syntyperältään alaskalainen nainen on tv-sarjojen Rekkakuskit jäällä ja Maailman vaarallisimmat tiet tähti, joka on ajanut maailman vaikeimmissa olosuhteissa.
lisa-kelly

Kun aloitit kuorma-autonkuljettajana, taistelit saadaksesi työskennellä Pohjois-Alaskan
vaikeassa maastossa. Miksi?

– Tapaan sanoa, että kun teet jotain, niin tee se parhaasi mukaan. Siksi päätin tulla kuorma-autonkuljettajaksi, joka pystyisi selviytymään mistä vain. Pidin huolen siitä, että minulla oli koulutus kaikkeen tarvittavaan, sillä työskentelyyn pohjoisessa tarvitsee erityisen sertifikaatin. Pohjoisessa sinulla on lisäksi mahdollisuus työskennellä ainutlaatuisessa ympäristössä, jossa on lumisia vuoria, revontulia ja täydellistä eristyneisyyttä. Sitä alkaa todella arvostaa.

Voisitko kertoa meille kaikkein pahimmista tilanteista, joita olet ajaessasi kohdannut?

– Kerran liu’uin taaksepäin mäessä, mikä oli pelottavaa, mutta onnistuin pitämään kuormaauton
tiellä. Mitä tulee haastaviin tilanteisiin, joissa olen tarvinnut luovuutta, olen kokenut yhden sellaisen Intiassa, jossa kuorma-autoni pyörän väliin jäi kiviä jumiin. Tapahtumahetkellä en oikein tiennyt, mitä minun olisi pitänyt tehdä. Opin kuitenkin paikallisilta kuljettajilta laittamaan köyden kiven ympärille ja kiilaamaan sen sitten pois.

Sinä siis pidät ongelmien ratkomisesta itsenäisesti…

– Teen parhaani, jotta saan ratkottua useimmat asiat itse. Usein käytössä on ainoastaan ilmastointiteippiä ja johtoa, jolloin täytyy pohtia, kuinka asian saa ratkeamaan. Selviytyminen
sen tyyppisistä haasteista kuin kuorma-auton hajoamisesta tai ajamisesta jäällä ja lumella todella antaa potkuja luovuudelleni ja itse asiassa todella nautin siitä. Vaikka saatankin kiroilla samanaikaisesti, oikeasti rakastan työtäni.

– Yksi kuorma-auto, joka minun piti korjata, oli 30-vuotias Volvon vintagemalli niin sanotulla
kuoleman tiellä Boliviassa, kun kuvasimme History Channelin tv-ohjelmaa Maailman vaarallisimmat tiet. Minun piti korjata sitä useampaan kertaan, koska siellä ei oikeastaan harjoiteta
ennakoivaa huoltoa. Mutta kuorma-auto kesti kokonaiset kaksi kuukautta, vaikka me olimme
kuvaamassa erittäin vaikeassa maastossa. Yhdysvalloissa vanha kuorma-auto tarkoittaa meille viisi tai kuusi vuotta vanhaa autoa, joten se tosiasia, että Volvo kesti niin pitkään, on mielestäni iso juttu.

Olet koeajanut uuden Volvo FH:n. Mitä pidit siitä?

– Sen tekniset ominaisuudet ovat fantastiset: jos poikkeat ajolinjalta, se olettaa sinun olevan nukahtamaisillaan ja napsauttaa vakionopeudensäätimen pois päältä, jolloin sinun pitää itse alkaa ajaa kuorma-autoa. On todella vaikeaa verrata Yhdysvalloissa ajamiamme lännen tyylisiä kuorma-autoja eurooppalaisiin kuorma-autoihin, koska ne painivat kokonaan eri sarjoissa. Mutta se mitä tiedän on, että Yhdysvalloissa me voisimme mielestäni oppia vielä paljon kuorma-autoista koskien sekä polttoainetaloutta että turvallisuusteknologiaa.

Olet Worldtruckerin jäsen. Miksi sinulle on tärkeää pysyä yhteyksissä muiden kuljettajien kanssa?

– Kuorma-autonkuljettajat ovat monellakin tapaan samanlaisia. Esimerkiksi teemme töitä epäsäännöllisiin aikoihin ja on mahdollista olla pois kotoa useita päiviä putkeen. Me kaikki ikävöimme perheitämme ja haluaisimme mennä kotiin heidän luokseen. Joten kun olemme tien päällä, pidämme toisillemme seuraa ja juttelemme toistemme kanssa uusimmista ongelmistamme tai mistä tahansa. Minulle Worldtrucker edustaa mahdollisuutta tuoda meidät lähemmäksi toisiamme perheen tavoin. Se tekee maailmasta pienemmän paikan loppujen lopuksi.

LISA KELLY

Ikä: 32
Asuinpaikka: Alaska
Työnantaja: Carlile Transportation (alaskalainen kuljetusyritys)
Tausta: ennen kuin Kelly alkoi ajaa jääteillä kuorma-autoa, hän työskenteli koulubussinkuljettajana ja motocrossajajana. Alaskassa hän voitti valtiotason freestyle motocross -kilpailun mestaruuden.

WORLDTRUCKER
Worldtrucker on kansainvälinen sosiaalinen verkkopalvelu kaikkien kuorma-automerkkien kuljettajille, jonka avulla kuljettajat voivat jakaa kiinnostuksensa kuorma-autoihin muiden kanssa ja paljon muuta. Palvelusta on saatavilla myös mobiilisovellus. Verkkopalvelun ja sovelluksen avulla kuljettajat pystyvät pitämään yhteyttä kavereidensa kanssa sekä jakamaan kokemuksia ja luomaan uusia verkostoja. Worldtruckerin nettisivut ovat käytettävissä 20 kielellä. www.worldtrucker.com