Kuorma-autot

Kunnon kalusto, kuljettajat ja isäntä

Konnekuljetus Oy:n kuorma-autoyhdistelmien mittariin kertyy vuodessa keskimäärin 300 000 kilometriä. Uusi Volvo FH 540 on osoittautunut polttoainetaloudelliseksi, ja kuljettajat arvostavat uuden Volvo FH:n ajo-ominaisuuksia.
konnekuljetus-1

Konnekuljetuksen kotipaikka on maantieteellisesti keskellä Suomea eli Konnevedellä. Kuljetusyritys on 3 000 asukkaan kunnan suurin työnantaja 25 työntekijällään. Kalusto kulkee tien päällä vuodessa noin pari miljoonaa kilometriä.

Asiakaskuntaan kuuluu puu-, energia-, rakennus- ja elintarviketeollisuutta. Yhtiö kuljettaa kotimaassa muun muassa haketta, rakennuselementtejä ja kappaletavaraa. Konnekuljetuksella
on yhdeksän kuorma-autoyhdistelmää, joista seitsemällä ajetaan haketta. Volvoja on neljä kappaletta.

Isä ja poika eli Juha ja Mika Liimatainen omistavat yrityksen ja huolehtivat yhdessä, että pyörät pyörivät ja tavara liikkuu.

– Olemme koko ajan kehittäneet toimintaamme, ja kysyntää on riittänyt. Pyrimme siihen, että olemme uudella kalustolla liikkeellä, linjaa Juha Liimatainen.

Ensimmäisen Volvo FH kuorma-autonsa Liimatainen hankki vuonna 1994, ja siitä lähtien Volvoja on tullut taloon tasaiseen tahtiin. Viimeisin hankinta on Volvon uusi lippulaiva. Konnekuljetus oli ensimmäisten suomalaisasiakkaiden joukossa, joka sai käyttöönsä uuden Volvo FH -mallin. Uusi samanlainen on jo tilattu, ja se luovutetaan kesän aikana.

Konnekuljetuksen Volvo FH 540 lähti liikenteeseen helmikuussa. Toukokuun loppuun mennessä sillä oli ajettu yli 100 000 kilometriä.

– Kuljettajat ylistävät uuden mallin ajo-ominaisuuksia ja ohjaamoa. He arvostavat ajettavuutta ja viihtyisyyttä. Uudet kuormaautot toimivat eräänlaisena käyntikorttina, sillä myös asiakkaat kiinnittävät huomiota kalustoon, Liimatainen kertoo.

Konnekuljetuksen kuorma-autoilla ajetaan keskimäärin 300 000 kilometriä vuodessa, mikä korostaa jälkimarkkinoiden ja huollon merkitystä.

– Näin kovilla ajosuoritteilla polttoaine- ja huoltokuluilla on huomattava vaikutus yhtiön tulokseen. Uusi Volvo FH on tähän mennessä osoittautunut erittäin taloudelliseksi, Liimatainen arvioi.

Konnekuljetuksella on oma huoltohalli, mutta viime aikoina uusiin Volvoihin on otettu huolto- ja korjaussopimukset. Juha Liimatainen arvioi, että Jyväskylän Truck Centerin palvelu on kehittynyt
positiivisesti ja sieltä saa avun tarvittaessa.

Metsäteollisuuden sivutuotteena syntyvien hakkeiden ja purujen kuljettaminen on keskeinen osa Konnekuljetuksen liiketoimintaa. Miten tällaisessa bisneksessä menestyy?

Liimatainen korostaa uuden kaluston merkitystä. Kun ajosuoritteet ovat suuria, se on välttämätöntä kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

– Perusasiat on aina hoidettava hyvin. Kilpailu on kovaa tällä toimialalla, joten sovituista asioista on aina pidettävä kiinni.

– Tarvitaan hyvä kalusto, hyvä henkilökunta ja hyvä isäntä. Ilman ammattitaitoisia työntekijöitä ei voi menestyä.

Siksi Liimatainen on panostanut henkilökunnan osaamisen ja koko yrityksen kehittämiseen, mikä on maksanut itsensä takaisin muun muassa rekrytoinneissa.

– Uusia kuljettajia ei ole tarvinnut etsiä lehtiilmoituksilla. Sana on kiirinyt sen verran hyvin, että pätevät kaverit ovat itse hakeutuneet meille töihin.

Kuljetusyrityksen talous ei kestä sitä, että kalusto ajaa tyhjänä tien päällä. Siksi Konnekuljetus on satsannut meno-paluukuljetusten organisointiin.

Liimatainen kertoo, että kalusto on sivusta lastattavaa. Näin sillä voidaan kuljettaa haketta toiseen suuntaan ja kappaletavaraa toiseen suuntaan.

– Kysyntää olisi koko ajan enemmän, mutta kasvun pitää olla hallittua. Kaikissa investoinneissa pitää olla järki mukana.

Juha Liimatainen on tyytyväinen, että Mika on ottanut vahvan roolin yrityksessä ja jatkuvuus on näin turvattu. Suvussa vaikuttaa kulkevan taito tulla toimeen asiakkaiden ja kuljettajien kanssa.

– Tätä hommaa tehdään porukalla. Kun kuljettajat voivat hyvin, silloin isäntäkin voi hyvin.

Liimatainen korostaa, että yrittäminen on elämäntapa.

– Meiltä saa aina jonkun kiinni, kun soittaa. Seitsemänä päivänä viikossa, kellon ympäri.

KONNEKULJETUS OY

Perustettu: v. 1987
Kotipaikka: Konnevesi
Asiakkaat: puu-, energia-, rakennus- ja elintarviketeollisuus
Kalusto: 7 hakeyhdistelmää, joista 4 Volvoja ja 2 puoliperävaunuyhdistelmää
Henkilökunta: 25