Kuorma-autot

Tulevaisuuden tähdet vierailivat Volvo Trucksilla

Kuljetusalan tähtioppilaat vierailivat helmikuussa Volvo Trucksin tehtailla Göteborgissa. Vierailu oli ensimmäinen osa suomalaisille korkeakouluopiskelijoille suunnattua Tulevaisuuden tähdet II-koulutusohjelmaa.
tulevaisuuden-tahdet

Volvo Säätiö mahdollistaa Tulevaisuuden tähdet -ohjelman järjestämisen. Suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta vastaavat Volvo Finland Ab ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry. SKAL, Volvo ja oppilaitokset ovat olleet mukana valitsemassa sopivia osallistujia.

Volvo Trucksin jälleenmyyjäliiketoiminnan johtaja Ulf Strömsholm kertoo, että osallistumalla ohjelmaan Volvo toteuttaa yhteiskuntavastuutaan sekä osallistuu alan arvostuksen ja osaamisen kehittämiseen.

– On hienoa, että kuljetusalan tulevaisuuden päättäjät ja vaikuttajat pääsevät opiskeluvaiheessa tutustumaan Volvo maailmaan.

Tampereen teknillisen yliopiston professori Jarkko Rantala ja SKAL:n kuljetusasiantuntija Petri Murto osallistuivat Göteborgin matkaan opiskelijoiden mukana. Tulevaisuuden tähdet -ohjelmaan osallistuu muiden muassa Rantalan opiskelijoita, ja Volvo Trucks -vierailu oli hyvä mahdollisuus päivittää tietoja kuorma-autoalan viimeisimmästä kehityksestä. Murto puolestaan vetää Tulevaisuuden tähdet -ohjelmaa SKAL:ssa.

Rantala pitää ohjelmaa tärkeänä, koska juuri tämän kaltaisia kuljetusalan vetovoimaa ja arvostusta parantavia toimia tarvitaan. Mukana olevat opiskelijat saavat erittäin hyvän ja monipuolisen kuvan kuljetus- ja logistiikka-alasta.

– Tällä alalla on tarjolla monipuolisesti mielenkiintoisia ja erilaisia tehtäviä. Uraa voi tehdä esimerkiksi kuljetus- ja logistiikkayritysten, kuorma-auton valmistajien, kaupan, teollisuuden tai etujärjestöjen palveluksessa.

Myös Murron mielestä ohjelma on oiva keino nostaa alan arvostusta ja välittää nuorille kyvyille tietoa, millaisia työpaikkoja toimiala tulevaisuudessa tarjoaa.

– Osallistujat ovat erittäin aktiivisia, ammattitaitoisia ja tiedonjanoisia. Minulle jäi Göteborgista sellainen tunne, että tämä porukka osaa ottaa ohjelmasta kaiken hyödyn irti.

Rantala toteaa, että Volvo Trucks oli panostanut Göteborgin ohjelman järjestämiseen. Paikalla oli muun muassa tasokkaita esitelmöijiä organisaation eri tasoilta.

– Omat opiskelijani pitävät ohjelmaa kokonaisuutena hyvänä. Myös ryhmädynamiikka toimii hyvin, ja osallistujista alkaa muodostua tiivis ryhmä.

Murto kiinnitti huomiota Volvon järjestämän ohjelmaan tasoon.

– Vierailu avasi hyvin Volvon maailman, ja sen, miten globaali kuorma- auton valmistaja toimii. Myös muut kohteet, satama ja paikallinen huolinta liike, avasivat Suomea laajempia näkökulmia.

Tämän kevään aikana järjestetään ohjelman toinen osa, jossa opiskelijat tutustuvat johtaviin kuljetus- ja logistiikka-alan yrityksiin. Syksyllä on kolmas ja viimeinen osa, jossa keskitytään
alan järjestöjen ja viranomaisten toimintaan.