Näin se toimii: Aerodynamiikka

Ilmanvastus vaikuttaa merkittävästi polttoaineenkulutukseen. Volvo Trucksin uusimmat parannukset aerodynamiikkaan pienentävät ilmanvastusta ja tuovat näin polttoaine- ja kustannussäästöjä.

Puskurin spoileri
Koska kuorma-auton pohja on epätasainen, nopeat ilmavirtaukset (kuvassa punainen ja oranssi) kannattaa ohjata ajoneuvon sivuille eikä sen alle.  Optimoitu etuspoileri huolehtii tästä mutta jättää myös riittävästi maavaraa.

ilmanohjainpaketti

Ilmanohjaimet
Ilmanohjainten tehtävänä on ohjata ilmavirta pois perävaunun etureunoista ja huolehtia virtauksen etenemisestä saumattomasti vetoautosta perävaunuun siten, että virtausnopeus on lähellä ympäröivän ilmavirran virtausnopeutta (kuvassa keltainen). Ilmanohjainten reunakohtien suunnittelussa on panostettu erityisen paljon niiden optimoitiin.

 

Pyöräkotelo
Pyöräkotelon alue heikentää aerodynamiikkaa selvästi, sillä pyörivien renkaiden aiheuttama pyörteinen, matalanopeuksinen ilmavirtaus (kuvassa sinivihreällä) kohtaa nopeamman, ulkoisen laminaarivirtauksen (kuvassa keltainen ja punainen). Näiden aerodynaamisten ongelmien välttämiseksi pyöräkotelon reunat on suunniteltu entistä paremmin kunkin pyörän mukaisesti.

 

Lokasuojat
Lokasuojat ja roiskeläpät on tarkoitettu suojaamaan muita ajoneuvoja vesiroiskeilta märällä kelillä ajettaessa. Nämä osat kuitenkin myös heikentävät aerodynamiikkaa, joten niiden leveyteen on kiinnitettävä huomiota. Kuvassa näkyy, kuinka nopea ilmavirtaus (punainen) siirtyy nopeasti tämän alueen ohi. Kun lokasuojien ja roiskeläppien leveys optimoidaan, ajoneuvon polttoainetehokkuus paranee.